Picades a l'estiu

  • Meduses

A la platja hi podem trobar, a l'hora del bany, a les meduses. Sembla que s'apropen a la costa per l'augment de temperatura de l'aigua del mar. Aquests animals ataquen per protegir-se d'un possible enemic i amb els seus tentacles, que porten cèl·lules verinoses, fan una picada que provoca una inflamació i un envermelliment de la pell.

Després d´una picada de medusa, rentarem la zona afectada amb aigua de mar o suero salí i amb ajuda d´unes pinces retirarem la resta de tentacles adherits. Es pot aplicar una pomada amb corticoides i si el dolor persisteix i és intens haurem d'anar a un centre mèdic.
La prevenció és evitar el bany quan hi ha meduses a la costa (fixar-se en les banderes indicadores de l'estat del mar).
També trobareu a la farmàcia alguna crema foto protectora solar que incorpora un repel·lent a les meduses.

  • Mosquits, mosques i tàvecs

Els insectes acostumen a alimentar-se cap al vespre fins a la sortida del sol. Mosquits, mosques i tàvecs són els que fan una picada per tal de succionar sang i alimentar-se. Amb aquesta picada injecten saliva, que és la responsable de la picor que sentim després de la picada, perquè té una composició molt irritant per la nostra pell.
El resultat és una fava vermella i molta picor.

El seu hàbitat preferit són els llocs on pot haver-hi aigua estancada i junt amb la calor i la humitat adequada és el clima ideal per reproduir-se.
La prevenció és utilitzar cap al vespre roba de màniga llarga i pantalons llargs. Posar-se un repel·lent bé químic o natural (que serà de diferent formulació segon la zona on trobem els insectes). Existeixen els repel·lents elèctrics per fer servir en llocs tancats i inclús pel carrer.
Un cop ja han picat, s'ha de treure la picor i la inflamació. Al mercat hi ha diferents substàncies que passen per l'amoníac en líquid, les cremes amb antihistamínic, les de cortisona, etc. Consulteu la més adequada per cada cas, amb especial atenció als nadons i nens.

El mosquit anomenat tigre prolifera últimament per les nostres latituds. És un mosquit una mica més petit i es caracteritza per tenir unes ratlles i perquè la reacció que fa la seva picada és molt més exagerada. Moltes vegades requereix assistència mèdica per tal de rebaixar la inflamació.

picades

  • Abelles, vespes i borinots

El problema de la seva picada és que deixen el fibló clavat a la nostra pell.
La reacció és dolor i inflamació en el lloc de la picada.
L'actuació després de la picada serà treure el fibló sense fer servir pinces (per tal que no surti més verí), rentar la ferida i posar un desinfectant. Es pot aplicar fred local i, si és necessari, aplicar un antihistamínic local.

  • Formigues

No piquen. Fan una mossegada, però l'àcid que desprenen pot crear una reacció important que també es pot tractar amb solució d'amoníac.

  • Aranyes

Fan una picada que provoca dolor, inflamació i hematoma lleu.
Desinfectar i aplicar una pomada antihelmíntica serà la manera de controlar la picada.

  • Paparres

Són habituals en boscos i plantes grans. La picada serà també per succionar la sang. El problema de les picades de les paparres és que poden transmetre moltes malalties.
La prevenció seria fer servir roba que ens cobreixi cames i braços.
Si s'ha fixat a la nostra pell, caldrà fer que es desprengui humitejant-la amb alcohol o benzina. Per treure-la es farà cap amunt i perpendicular a la pell.
Després cal rentar amb aigua i sabó i desinfectar amb alcohol.

A tenir en compte:
Totes les picades i mossegades tindràn més o menys reacció depenent de cada persona. Per tal d'assegurar-vos que l'actuació és la correcta i la reacció està controlada, cal que consulteu a un professional sanitari que us aconsellarà el més apropiat en cada cas.
De totes maneres la millor estratègia és la prevenció, protegir-se amb roba adequada al capvespre, evitar colònies i perfums i utilitzar repel·lents apropiats per cada persona (nadons, nens, adults) i apropiats al lloc on poden haver-hi insectes (atenció viatges).

Aprofiteu el consell del vostre farmacèutic.

Jaume Reixach - Teresa Soler
Farmacèutics i Tècnics ortopedes
Farmàcia i Ortopèdia REIXACH_SOLER