Pèrdua de cabell

El cabell es una beina queratinosa a la part externa. A la part interna hi trobem un fol·licle, una glàndula sebàcia i un múscul erector del pèl, que és independent de les altres unitats que estiguin al voltant. Hi ha una constant activitat de creixement, encara que un 85% dels fol·licles estiguin en fase de creixement continu, hi ha un 14%  de fol·licles estan en fase de repòs que dura un parell de setmanes.

Una pèrdua de cabell diària normal està al voltant de 100 cabells, però parlaríem d’alopècia a partir d’una pèrdua de 200 cabells al dia.

Podríem classificar  les alopècies en les congènites i les adquirides:

L’alopècia congènita, androgènica o calvície comú és aquella en que el fol·licle no es destrueix però sofreix canvis funcionals. Es la que pateix generalment l'home, a vegades, des de els 20 anys, produint-se una substitució lenta i progressiva del cabell per borrissol, que acaba sent una calvície cap als 50 anys. Així com aquesta alopècia es dóna amb molta freqüència en el 50% dels homes, en les dones es dona al voltant d’un 40%. Un cop s’ha arribat a la calvície, és irreversible. Al no modificar-se la glàndula sebàcia, la producció de greix no augmenta, queda dipositat en el cuir cabellut i s’atrofia el múscul erector.

L’alopècia adquirida és aquella produïda per una causa ja sigui una situació passatgera (estat febril, post part, malnutrició, estat nerviós) o bé per l'aplicació d’un medicament (tractaments per càncer, anestesies...). La situació desapareixerà de manera gradual al millorar la situació que la provocava o al deixar de fer el tractament.

Alguns dels factors implicats en l’alopècia són els antecedents familiars (component genètic) i els hormonals (la testosterona està directament relacionada).

TRACTAMENT A SEGUIR:

En cas de sospita evident de pèrdua de cabell, s'ha de visitar el dermatòleg, que farà una exploració exhaustiva i les proves necessàries (analítiques, observació dels fol·licles al microscopi, etc) per valorar el tipus d’alopècia.

El tractament pot ser farmacològic en fórmula magistral, que prepararà la farmàcia especialitzada, i pot anar combinat amb vitamines i xampús específics per frenar la caiguda de cabell.

CONSELLS  I PRECAUCIONS:

  • Raspatllar el cabell a diari, per eliminar residus adherits.
  • Passar la pinta a les puntes de manera no agressiva.
  • No fer servir agulles per tibar els cabells.
  • Rentar-se el cabell un màxim de dos cops per setmana, amb aigua no massa calenta i a poder ser no dura.
  • Evitar el secador de cabell a temperatures altes.
  • Aplicar un massatge moderat i suau sobre el cabell.
  • No abusar dels tints i colorants.
  • No queda demostrat que l'afaitat del cabell doni més intensitat en el futur creixement.
  • Demaneu consell al farmacèutic per conservar el més sà possible el vostre cabell.