Avui obert: 09:00-22:00 h
Demà obert: 09:00-22:00 h

Sudoració excessiva, quina és la causa?

Temps de lectura 2 min.
Sudoració excessiva, quina és la causa?

23 Juny 2020

La sudoració és una funció esencial que ajuda al cos a romandre fresc i en la majoria dels casos és perfectament natural. Les persones suen més en temperatures càlides, quan fan exercici o en resposta a situacions d'estrès. La sudoració incontrolable pot portar al fet que es presentin molèsties significatives tant en l’àmbit físic com emocional.

QUÈ ÉS LA HIPERHIDROSI?

L’efecte de sudoració excessiva que es crea en el cos en aquest cas no és a causa de factors externs com la calor o canvis de temperatures extremes. Tampoc sorgeix com a conseqüència d'un exercici físic o tensió emocional.

Quan transpirem, la pell allibera sals en forma líquida mitjançant les glàndules sudorípares. Això es produeix en el nostre organisme per tal d'autoregular la temperatura corporal, evitant que no sobrepassi els 37 graus centígrads.

La suor, en general, es produeix a causa de la calor; és normal suar a l'estiu o amb l'exercici físic, fins i tot si experimentem moments de tensió. Suar permet alliberar aquesta calor que sentim i al mateix temps el vapor produït serveix per refrescar la pell.

Quan la sudoració es converteix en excessiva i no respon al que s'ha descrit anteriorment és quan es produeix la hiperhidrosi i ocorre en persones amb glàndules sudorípares molt actives.

COM ES DETECTA?

La hiperhidrosi acostuma a tenir un origen hereditari i el seu percentatge en la població mundial varia en funció de la raça, sent els asiàtics més proclius a patir-la. Afecta especialment a unes parts del cos més que a altres, a causa del major nombre de glàndules sudorípares. Així, les aixelles, mans, peus i pubis tendeixen a suar més.

També pot ser conseqüència de certes malalties: lesions cerebrals, neuropaties, problemes sistèmics o localitzats en la medul•la espinal i alguns tipus de tumors.

La forma de detectar la hiperhidrosi és simptomàtica i pot tenir diferent graduació la severitat de la qual es mesura tenint en compte la tolerabilitat de sudoració i la seva interferència amb activitats de la vida quotidiana. D'aquesta manera, en un primer grau, la persona pot fer la seva vida normal, gairebé sense notar-ho. En el segon grau encara se segueix tolerant la sudoració, tot i que de vegades dificulta el dia a dia del pacient.

El tercer grau d’aquest problema es mostra com un impediment bastant freqüent per realitzar una vida normal, mentre que el quart grau implica una intolerància constant, doncs la suor apareix ja en tot moment interferint sempre en les activitats diàries.

Sudoración excesiva

COM ES POT EVITAR?

Un tractament per evitar la suor ha de tenir en compte si hi ha una malaltia de base. Es pot injectar, a la zona de les aixelles i en les plantes de peus i mans, la toxina botulínica, els resultats duren fins a sis mesos.

Un altre procediment per eliminar la suor seria la cirurgia, inutilitzant certs ganglis implicats en la producció de la suor o eliminant glàndules sudorípares.

Existeixen productes dermatològics que es poden trobar a les farmàcies i que poden donar bons resultats després de diversos dies de la seva aplicació tòpica, com el clorur d'alumini (hexahidratat).

Hi ha altres tractaments orals com l’oxibutinina i el glicopirrolato (anticolinèrgics) que han de ser objecte d'una valoració mèdica abans de la seva utilització per poder produir efectes secundaris (nàusees, arítmies, mal de cap, sequedat bucal i ocular ...). Consulta sempre amb el professional sanitari abans d’iniciar cap tractament.

La suor és un problema comú, però en algunes persones es presenta desproporcionadament, a causa de circumstàncies hereditàries o a una altra malaltia, és en aquest cas quan haurem d'acudir a un especialista.