Avui obert: 09:00-22:00 h
Demà obert: 09:00-22:00 h

Inflor abdominal

Temps de lectura 4 min.
Inflor abdominal

14 Octubre 2019

La inflor abdominal es defineix com la sensació d'augment de la pressió a la zona de l'abdomen. 

Aquesta pressió pot venir acompanyada d'una distensió abdominal, amb un visible engrandiment de la cintura. La diferència es troba en que la distensió abdominal pot donar-se sense la sensació d'inflor descrita abans. Mentre que la pressió és una sensació, la distensió en un signe evident. 

Dins de les possibles causes de la inflor o la distensió abdominal ens podem trobar que poden ser símptomes de malalties de tipus orgànic. 

En una primera etapa de diagnòstic diferencial es considerarien les següents causes potencials: 

  • Les primeres fases de l'enteritis infecciosa aguda poden presentar aquests símptomes, normalment va precedit d'una diarrea. 
  • La malaltia celíaca i altres trastorns que comporten problemes en l'absorció d'aliments
  • Isquèmia intestinal subaguda o aguda pot manifestar-se com inflor abans de mostrar altres evidències del seu quadre clínic. 
  • En pacients amb cirrosi hepàtica, durant l'aparició de l'ascites, la inflor pot ser un clar indicatiu d'aquest malestar. 
  • Malalties de tipus neoplàsic i altres impediments mecànics del flux aboral al llarg del tracte gastrointestinal produiran inflor i distensió abdominal, com evidència del problema. 

Com la inflor o la distensió abdominals no estan associades a causes orgàniques definides, és habitual i recomanable que el pacient consulti al seu metge

No obstant això, també es recull com a part d'altres trastorns funcionals. Aquests poden ser la dispèpsia funcional o la síndrome de l'intestí irritable. En aquests casos, la distensió és el símptoma més molest per als afectats. 

Altres causes poden no estar relacionades amb malalties concretes. Per exemple, l'acumulació de gas o de líquid luminal, la generació de gas intestinal i la resposta reflexa a estímuls que no són percebuts: l'augment de pes, els cicles menstruals en les dones o els menjars abundants.


COM PODEM PREVENIR LA INFLOR I DISTENSIÓ ABDOMINALS?

És recomanable visitar el metge per descartar les al·lèrgies més perilloses. A la farmàcia, a més, podran aconsellar-nos sobre els productes que ens poden ajudar a alleujar la inflor abdominal, segons les seves causes.

Després de descartar les malalties de gravetat, una persona pot fer coses per prevenir la inflor o la distensió controlant el que ingereix. No en va, sol donar-se com a resultat d'intolerància o fins i tot al·lèrgia a certs ingredients dels aliments.

Es recomana descartar els aliments que produeixin intoleràncies o al·lèrgies:

  • Blat i gluten: al·lèrgia i intolerància a aquests dos aliments són molt freqüents i principalment produeixen problemes en la digestió, causant moltes vegades distensió abdominal.
  • Lactosa: és el principal hidrat de carboni que es troba en els lactis, la qual, no és tolerada per moltes persones, produint problemes digestius i consegüent distensió.
  • Ous: l'al·lèrgia a aquest aliment produeix considerables gasos intestinals.
  • Fructosa: aquest tipus de sucre, contingut en les fruites, produeix intolerància a algunes persones podent provocar molèsties intestinals.

inflor-abdominal


EVITAR ALIMENTS QUE PRODUEIXEN GASOS

Molts aliments rics en fibra, com cereals o llegums, poden fer-nos generar gran quantitat de gasos. Identificar quins aliments del dia a dia ens produeixen malestar i realitzar un seguiment ens pot ser de gran utilitat en aquests casos.

Els aliments grassos, a més, poden retardar molt la digestió i buidar l'estómac, el que afavoreix el problema de la distensió abdominal en aquelles persones propenses. En aquests casos, està recomanat reduir la ingesta d'aliments grassos i mongetes, comprovant si hi ha millora.


EVITAR EMPASSAR-SE AIRE I GASOS

Els orígens dels gasos acumulats en el nostre sistema digestiu tenen dos orígens: els bacteris de l'intestí o l'aire que ens empassem en menjar i beure.

Molt d'aquest aire prové de les begudes gasoses i més en concret, es deu al diòxid de carboni contingut en aquestes begudes que s'allibera en arribar a l'estómac. Mastegar xiclets, beure habitualment amb palleta i menjar o beure mentre parlem, entre altres hàbits, també contribueixen a l'augment de l'aire a l'aparell digestiu.


EVITAR MENJAR MASSA CADA VEGADA

És recomanable evitar els menjars ràpids i abundants. Algunes persones que mengen massa ràpid, és freqüent que sentin una sensació d'inflor. Això es deu al fet que la sensació de sacietat en ingerir es produeix uns minuts després d'haver menjat el necessari. En menjar grans quantitats o de forma molt ràpida, ho acabem patint, ja que s'està produint una sobrealimentació major a la requerida.

Per evitar això, el més recomanable és menjar a poc a poc, mastegant bé cada mos. D'aquesta manera, la sensació de sacietat arribarà al seu degut moment i podrà evitar-se forçar l'estómac.


SUPLEMENTS D'ENZIMS DIGESTIUS

A la nostra farmàcia et podem aconsellar sobre la ingesta de suplements amb la finalitat d'assistir a la descomposició de certs macronutrients que no poden ser digerits correctament. Aquests suplements solen ajudar a una millora en persones amb distensió abdominal degudes a intoleràncies.